Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Villas for rent

Μέχρι εδώ ήταν. Το μηχάνημα ετοιμάζεται να γράψει «τιλτ»1. Η ενέργεια στο χαμηλότερο σημείο της. Για να σας πω την αλήθεια, δεν το παρατηρώ μόνο σε μένα αλλά και σε όλους τους άλλους που βρίσκονται γύρω μου. Έχω πιάσει άπειρο κόσμο να σβήνει μέρες από το ημερολόγιο• σαν να είναι φυλακισμένοι. Άλλους τόσους να τις μετράνε σαν να πλησιάζει το τέλος της στρατιωτικής θητείας. Όλοι οι άνθρωποι, όσο σκληρά και αν δουλεύουν, βάζουν ένα όριο. Εμείς στο περιοδικό ορίσαμε την «απελευθέρωσή» μας για την 1η του Αυγούστου. Μερικές φορές σκέφτομαι να τους κάνω κανένα χουνέρι και να τους πω ότι οι διακοπές μετατίθενται για μία βδομάδα μετά… Είναι σίγουρο ότι θα τραγουδήσω το «Μόνος ή Μάνος»2.

Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Το θέμα όμως είναι πού πάμε φέτος. Χωρίς δεύτερη σκέψη, θα σας απαντήσω Ελλάδα και πάλι Ελλάδα. Ο μοναδικός λόγος για να φύγεις από τη χώρα το καλοκαίρι είναι μόνο αν έχεις παιδιά και θέλεις να δεις κάποιες μακρινές γωνιές της γης (π.χ. Ν. Αφρική) ή, διαφορετικά, αν είσαι λάτρης της περιπέτειας και θέλεις να κάνεις ένα ταξίδι ζωής (π.χ. Αλάσκα, Περού ή Λατινική Αμερική). Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτή την ανάγκη την έχουν αντιληφθεί πολύ καλά και όλοι αυτοί που ασχολούνται με τον τουρισμό. Γι’ αυτό, χτυπάνε τις τιμές, ειδικά τον Αύγουστο. Θα σας περιγράψω την προσωπική μου εμπειρία για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.

Φέτος σκέφτηκα να ταξιδέψω, από την 1η Αυγούστου έως και τις 20, στην Αμερική και, συγκεκριμένα, να πάω αεροπορικώς μέχρι το Λας Βέγκας, από εκεί στο Σαν Φρανσίσκο και μετά οδικώς από την παραλιακή λεωφόρο να καταλήξω με μικρές στάσεις στο Λος Άντζελες και, ίσως, στη Χαβάη. Ξεκίνησα, λοιπόν, να οργανώνω το ταξίδι μου. Το Bellagio είναι ένα από τα ακριβότερα ξενοδοχεία πολυτελείας σε όλο τον κόσμο. Την τιμή της σουίτας στο penthouse την βρήκα στα 500 δολ., ενώ το δίκλινο στα 120. Στο ξενοδοχείο Rich, στο Λος Άντζελες, η τιμή του απλού δωματίου ανερχόταν στα 180 δολ. Λίγο φθηνότερο ήταν το Hyatt Regency. Μιλάμε για high season σε ένα από τα πιο ακριβά μέρη όλης της γης. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, αλλά το ταξίδι θα μου κόστιζε πολύ λιγότερο αν επέλεγα να περάσω 20 ημέρες σε ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων σε ένα από τα in μέρη της χώρας μας. Επειδή φοβόμουν να βάλω το γιο μου σε μια τέτοια περιπέτεια και επειδή είναι σίγουρο πως αν το παιδί σου δεν περνάει καλά, εσύ σίγουρα περνάς χειρότερα, αποφάσισα να πραγματοποιήσω αυτό το όνειρο κάποια άλλη στιγμή της ζωής μου.

Σαν όλους, λοιπόν, ξεκίνησα κι εγώ την έρευνά μου την τελευταία στιγμή. Κανένας όμως δεν με προειδοποίησε ότι εδώ μιλάμε για παράκρουση. Για μία σουίτα 50 τετραγωνικών σε ένα 5* ξενοδοχείο της Χαλκιδικής μου ζήτησαν €580. Σε ένα άλλο, επίσης 5*, στην Κω, ένα δωμάτιο 48 τ.μ., με ιδιωτική πισίνα 15 μ. κόστιζε €900. Σε ένα high class 5άστερο στην Κεφαλονιά, έπρεπε να δώσω το ποσό των €700 για ένα deluxe δωμάτιο.

Σκέφτομαι, λοιπόν, δύο τινά πρέπει να συμβαίνουν• ή οι Αμερικάνοι ξενοδόχοι είναι ηλίθιοι ή οι ντόπιοι επιχειρηματίες του τουρισμού αισχροκερδούν εις βάρος του Έλληνα, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του για διακοπές μέσα στον Αύγουστο. Θα σου απαντήσει κάποιος εύστοχα ότι ζούμε σε καπιταλιστική κοινωνία και το δωμάτιο αν θέλεις το πληρώνεις. Αν δεν θέλεις ψάξε να βρεις κάπου αλλού με λιγότερα χρήματα. Πιστεύω ότι αυτό που μας λείπει είναι η έρευνα και η γνώση. Αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες του κόσμου εμείς τα αντιλαμβανόμαστε μετά από μια δεκαετία.

Μέσα στην απελπισία μου και γνωρίζοντας τι σημαίνει ενοικιαζόμενες βίλες στον κόσμο, για πλάκα «χτύπησα» στο google «villas for rent in Greece». Ούτε εγώ πίστευα τι διαμάντια ανακάλυψα, αν και τελευταία στιγμή έκλεισα μία, στην Κεφαλονιά, 4 δωματίων με σαλόνι, με 2 τουαλέτες, με την καθαριότητα και όλα τα facilities πληρωμένα και με ιδιωτική πισίνα στο ποσό των €200 ημερησίως. Δεν είχα ιδέα ότι νοικιάζονται με τέτοια ποσά βίλες στη χώρα μας. Σκεφτείτε το• μαζεύεστε 3 οικογένειες ή μια παρέα από 8 έως 10 άτομα και σας έρχεται η διαμονή το πολύ €40 την ημέρα. Και όχι μόνον αυτό, έχετε την ανεξαρτησία σας, δεν είσαστε μέρος της μάζας και εξασφαλίζετε όλα αυτές τις παροχές που εσείς επιλέγετε να πληρώσετε για το είδος των διακοπών που χρειάζεστε. Κάντε τον κόπο να ψάξετε και θα με θυμηθείτε.

Τώρα, αν δεν έχετε διάθεση και βαριέστε, τους επόμενους μήνες θα υπάρχει στο ICONS μια σούπερ έρευνα για το πώς μπορείτε να νοικιάσετε βίλα στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο εξασφαλίζοντας εξαιρετικές τιμές και πολύ καλές υπηρεσίες. Γιατί, όπως έχω πει επανειλημμένως, το ταξίδι είναι ένα όνειρο που δεν πρέπει να είναι ακριβό.

1. Τιλτ είναι η λέξη που αναγράφεται στα φλιπεράκια και σημαίνει το τέλος του παιχνιδιού.
2. «Μόνος ή Μάνος» είναι η γνωστή διαφήμιση του ταξιδιωτικού πρακτορείου Μάνος στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου