Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Μαθητευόμενοι ταξιδιώτες

Κουτσοί-στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα λέει ο σοφός λαός. Ξαφνικά, όλοι τους ανακάλυψαν την κρυφή γοητεία του ταξιδιού. Όποια εφημερίδα και περιοδικό και αν ανοίξετε θα βρείτε οπωσδήποτε μία σούπερ προσφορά μέσα. Σου λέει, καλοκαίρι έρχεται, να ενημερωθεί θέλει ο κόσμος και να οργανώσει τις διακοπές του. Ας βάλουμε, λοιπόν, έναν «γιαλαντζί» ταξιδιωτικό οδηγό μπας και «τσιμπήσουμε» κανέναν πελάτη και κοροϊδέψουμε τους αφελείς Έλληνες.

Τι κάνουν οι απίθανοι; Ξεσκονίζουν εγκυκλοπαίδειες της δεκαετίας του ’80, κατεβάζουν από το internet ένα σωρό ανούσιες πληροφορίες, αρπάζουν κείμενα από το Icons και κανά δυο άλλα σοβαρά έντυπα και… έτοιμη η συνταγή. Το τι ασυναρτησίες και γελοιότητες έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες σε περιθωριακά και μη έντυπα, δεν λέγεται. «οι Αιγύπτιοι πίνουν τον καφέ τους με ρίγανη, το γνωστό κάρδαμο», «ο περίφημος πήλινος στρατός του Σιάμ δεσπόζει δίπλα στο Σινικό Τείχος», «η Παλμύρα της Συρίας απέχει 80 χλμ. από τη Δαμασκό», «η πέτρα της Ιορδανίας είναι έργο αρχαίων Ελλήνων μηχανικών, γι’ αυτό έχει ο ναός αρχαιοελληνικό στυλ» κ.ά. Και φανταστείτε ότι το καλοκαίρι είναι μπροστά μας...

Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι το όνειρο του καθενός για περιπέτεια, ξεκούραση, ανεμελιά και λίγο τυχοδιωκτισμό, δεν είναι απλή ιστορία για να παίζουν. Θέλετε να κάνετε ένα έντυπο για ταξίδια; Να αντιγράψετε το Icons ή οποιοδήποτε άλλο περιοδικό; Κάντε το. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Απλά, φροντίστε να ξεκουνηθείτε από τις καρέκλες σας, να πάτε σε δέκα μέρη εκτός από Μύκονο και Dubai, και τότε θ’ αρχίσετε να μπαίνετε στο νόημα για το πώς πρέπει να το στήσετε. Γιατί όλη η ιστορία είναι στη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής και σκέψης. Δεν φτάνουν μόνο τα χρήματα και οι εύκολες λύσεις.

Επειδή, όμως, σας σκέφτομαι και σας καταλαβαίνω, σημειώστε μερικές οδηγίες προς ναυτιλλομένους για να φτιάξετε και εσείς ένα έντυπο σαν το δικό μας ή περίπου σαν κι αυτό:
1. Βρείτε έναν διευθυντή και εκδότη που να είναι «πυροβολημένος» και τυχοδιώχτης, με «βεβαρημένο» παρελθόν στα ταξίδια, ο οποίος έχει επισκεφθεί non stop τα τελευταία 20 από τα 38 χρόνια της ζωής του 80 χώρες, πάνω από 250 πόλεις και εκατοντάδες χωριά.
2. Οργανώστε μία ομάδα αρχισυντακτών και δημοσιογράφων που να κοιμούνται, να ξυπνάνε, να σκέφτονται, να ερωτεύονται, να αγαπάνε και να παθιάζονται μόνο με το «φεύγα» του μυαλού και το ταξίδι. Πείστε τους ότι υποφέρουν και ταλαιπωρούνται επειδή τους αρέσει και θέλουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Εξηγήστε τους, επίσης, πως είναι ωραίο στα 25 τους να έχουν εμπειρίες ζωής (θετικές και αρνητικές).
3. Οργανώστε ένα εμπορικό τμήμα που να μπορεί να κάνει το απίθανο πιθανό, να πηγαίνει κόντρα στη νομοτέλεια του σύμπαντος και να πιστεύει στην ιδέα που θέλει το ταξίδι τρόπο ζωής.
4. Βρείτε και άλλους 20 τρελαμένους για να τσακώνονται, να ανέχονται και να βοηθάνε όλους τους παραπάνω ώστε να προκαλέσετε ρήξη, αντίδραση, σύνθεση. Τότε θα έχετε τα συστατικά που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο θα σας βάλει στο παιχνίδι των ταξιδιωτικών εκδόσεων.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε όποιον συγκεντρώσει όλα αυτά τα στοιχεία, που εμένα τουλάχιστον με βοήθησαν να κάνω το Icons τη «Βίβλο του ταξιδιού στην Ελλάδα». Όσο για τους υπόλοιπους, αντιγραφές, απομιμήσεις και κακέκτυπα, τους παραδίδω στην ετυμηγορία των αναγνωστών. Άλλωστε, στη ζωή όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου