Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Διάσημοι δίχως glitter

Η ηθοποιός του Χόλιγουντ Mia Farrow ξεκινάει απεργία δίψας για να καταγγείλει την αδιαφορία της Δύσης για το Νταρφούρ. Η Angelina Jolie και ο Brad Pitt έχουν υιοθετήσει, αν δεν κάνω λάθος, 3 παιδιά από την
Αφρική και την Ινδοκίνα. Ακόμα και η αντιπαθέστατη και εριστική Madonna έχει υιοθετήσει ένα παιδάκι από την Αφρική, και συγκεκριμένα από το Μαλάουι. Πρόκειται για μία χώρα την οποία έχω επισκεφθεί, όπου κανονικά ο πληθυσμός της σήμερα έπρεπε να αγγίζει τα 18 εκατομμύρια, αλλά δυστυχώς φτάνει μετά βίας τα 8. Οι υπόλοιποι έχουν χαθεί από τις αρρώστιες, τη λειψυδρία και το AIDS. Η Meg Ryan παρουσίασε μια εκπομπή στο National Geographic για τη σωτηρία του λευκού ελέφαντα στη βόρεια Ταϊλάνδη.

Δεκάδες άνθρωποι της τέχνης, ηθοποιοί, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, ακόμη και δημοσιογράφοι, θέτουν τους εαυτούς τους στην υπηρεσία του πλανήτη και της ευρύτερης παγκόσμιας κοινότητας. Άβαφτοι, δίχως στυλίστες, δίχως επώνυμα ρούχα, παρουσιάζονται μπροστά στα φλας των δημοσιογράφων και των καμερών, στέλνοντας μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Δεν ενοχλεί καθόλου μια γυναικάρα –όπως η Angelina Jolie– να φορέσει ένα βρόμικο μπλουζάκι των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και να κρατήσει στην αγκαλιά της ένα παιδάκι που χαροπαλεύει. Δεν απασχολεί καθόλου τη Sharon Stone να «τσαλακώσει» την glamorous εικόνα της, προκειμένου να ταξιδέψει μέχρι την Αιθιοπία ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης και να στείλει το μήνυμα σε όλο τον κόσμο για παγκόσμια ειρήνη.

Σας πληροφορώ ότι όλες αυτές οι κινήσεις των διασήμων έχουν δημιουργήσει μια διεθνή κοινωνική «μόδα», που τα αποτελέσματά της είναι πλέον ορατά σε πανανθρώπινο επίπεδο. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι οικογένειες στην Αμερική που, παρά το γεγονός ότι έχουν παιδιά, υιοθετούν αγοράκια και κοριτσάκια από την Αφρική κι άλλα σημεία του πλανήτη για να τα σώσουν από τη σίγουρη εξαφάνιση. Είναι χιλιάδες οι Ευρωπαίοι που αναπτύσσουν οικολογική συνείδηση, επηρεασμένοι από μηνύματα των ινδαλμάτων τους. Πρόκειται για μια ανιδιοτελή προσφορά όσων έχουν λύσει τα προβλήματά τους και προσπαθούν να βοηθήσουν με έμμεσους ή άμεσους τρόπους φτωχούς και κατατρεγμένους σε κάθε γωνιά της Γης. Μετατρέπουν τη δημοσιότητά τους σε όπλο κοινωνικής μέριμνας. Κάνουν αυτά που δεν κάνουν οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί. Κάνουν αυτά που δεν κάνουν οι πλούσιοι και ισχυροί. Έρχονται κοντά στον κόσμο και απομυθοποιούν τους εαυτούς τους προς όφελος της κοινωνίας.

Στον αντίποδα, δυστυχώς, βρίσκεται η βαλκάνια Ελλάδα. Εδώ τα πρότυπα της νεολαίας και του λαού όχι μόνο δεν προάγουν την κοινωνική πολιτική, αλλά βλέπουν τους εαυτούς κάτι σαν ημίθεους. Πιστεύουν ότι, αφού είναι stars στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων, έχουν ικανοποιήσει όλες τις φιλοδοξίες τους. Θεωρούμε ότι η Ελένη Μενεγάκη είναι κοντά στο λαό, επειδή ψωνίζει από την οικολογική λαϊκή της γειτονιάς της. Θεωρούμε πως ο Σάκης Ρουβάς είναι κοντά στη νεολαία, επειδή μοιράζει αυτόγραφα στο καμαρίνι του. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι νομίζουν ότι κάτι κάνουν για την ελληνική κοινωνία, επειδή μαζεύονται κάθε 3 χρόνια και κάνουν φιλανθρωπίες μέσω τηλεόρασης, που οργανώνουν οι πλούσιοι των καναλιών είτε για λόγους φοροαπαλλαγής είτε για το prestige είτε για να στείλουν την ψυχή τους στον παράδεισο.

Για φανταστείτε, όμως, όλους αυτούς τους ανθρώπους στην υπηρεσία της κοινωνίας, όπως κάνουν οι συνάδελφοί τους στην Αμερική και την Ευρώπη. Γιατί η Ελένη Μενεγάκη να μην κάνει μια εκπομπή σε μια παραμεθόριο περιοχή ή ένα νησάκι της άγονης γραμμής, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι κι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη ζωή; Γιατί η Δέσποινα Βανδή μαζί με τον Ντέμη Νικολαΐδη να μην υιοθετήσουν ένα παιδάκι με σύνδρομο Down από τα αζήτητα της ελληνικής κοινωνίας; Γιατί ο Σάκης Ρουβάς να μην μοιράσει συσσίτιο σε φτωχούς και άπορους του Δήμου Αθηναίων; Γιατί ο Γρηγόρης Αρναούτογλου να μην ξεκινήσει μια οικολογική προσπάθεια για τα εναπομείναντα δάση, τη χλωρίδα και την πανίδα της Χαλκιδικής; Γιατί ο Νίκος Χατζηνικολάου μαζί με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο να μην κάνουν ένα ρεπορτάζ στο Νταρφούρ; Γιατί πρέπει όλοι αυτοί οι διάσημοι και επώνυμοι Έλληνες απλώς να συναγελάζονται και να ασχολούνται με το χρήμα και το κουτσομπολιό και να μην γίνουν τα πρότυπα ενός κοινωνικού μπουμ που θα ευαισθητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας;

Καλώς ή κακώς η τηλεόραση, τα Μ.Μ.Ε. γενικά, καθορίζουν ένα κομμάτι της ζωής μας. Εκτός από τα άσχημα, είναι σίγουρο ότι μπορούν να προσφέρουν και κοινωνικό έργο, δίχως όμως glitter, φτιασιδώματα και κουστωδία παρατρεχάμενων. Ας παραδειγματιστούν από τους Αμερικανούς συναδέλφους τους για να ανεβάσουν και τις μετοχές στην εγχώρια showbiz, αλλά και για να κοιμούνται καλύτερα το βράδυ.

ΥΓ: Φυσικά, μέσα σε όλους αυτούς, και στο μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί, βάζω και τον εαυτό μου. Ας θέσουμε όλοι το «εγώ» μας στην υπηρεσία κοινωνικών και οικολογικών οργανώσεων. Ας κάνουμε τώρα την αρχή.

Εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε το όνομα του φωτογράφου μας, Δημήτρη Καρβουντζή, στα «Χωριά της Ελλάδας». Ο Δημήτρης επιμελήθηκε το θέμα για την υπέροχη Μονεμβασιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου