Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Κλικ και φύγαμε

Ρόδος: Σκηνή πρώτη. Καλλιθέα, ντάλα μεσημέρι. Ραντεβού σε ένα από τα γνωστά 5* ξενοδοχεία που θεωρούνται new entries στα Δωδεκάνησα κι από τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα. Η συζήτηση έχει να κάνει με την καινούργια επένδυση του ομίλου των ξενοδοχείων, για το πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για την κατασκευή ενός πεντάστερου με οικολογική συνείδηση, για τις τιμές των δωματίων, για το πώς θα πάει η σαιζόν κ.λπ. Πάνω στην κουβέντα, λοιπόν, μου λέει ο υπεύθυνος των κρατήσεων. «Κύριε Δούση, έχω πρόβλημα με τους Έλληνες τουρίστες. Με παίρνουν τηλέφωνο και με ρωτάνε πόσο έχει η τιμή του δωματίου και μόλις τους απαντώ (170 ευρώ με πρωινό) μου λένε ότι είμαι πολύ ακριβός και αρχίζουν τα παζάρια. Είναι δυνατόν ένα ξενοδοχείο ολοκαίνουργιο να μπορέσει να πουλήσει χαμηλότερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο;». Λέω από μέσα μου: «Μα είναι ο Έλληνας τόσο ηλίθιος που δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο; Είναι δυνατόν να συγκρίνεις ένα 5* με 25 τ.μ. δωμάτιο με ένα 5* all inclusive που δίνει τα δωμάτια με 20 ευρώ την ημέρα;» Μου έρχεται όμως η θεία φώτιση και κάνω την εξής απλή ερώτηση: «Πόσα χρήματα έχετε δώσει για να διαφημίσετε το αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ ξενοδοχείο σας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;» Φαντάστηκα ο αφελής ότι όταν κάνεις ένα τέτοιο budget κατασκευής έχεις σκεφτεί ότι το 2% του προϋπολογισμού –τουλάχιστον– θα πρέπει να το δώσεις στην επικοινωνία. Η απάντησή που πήρα με άφησε άφωνο. «Ξέρετε, μου λένε οι φωστήρες των 500 δωματίων, δεν θα δώσουμε χρήματα για διαφήμιση, θα περιμένουμε φέτος να δουλέψουμε και του χρόνου βλέπουμε». Δώστε βάση· οι «πανέξυπνοι» –και είναι πολλοί στην Ελλάδα– προτιμούν να δίνουν τα δωμάτιά τους με 24 και 50 ευρώ στους tour operators για να γεμίζουν με σιγουριά από τα Χριστούγεννα και δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για να διαφημίσουν από μόνοι τους το ξενοδοχείο τους σε Ελλάδα και Ευρώπη, προκειμένου να ενημερωθεί το ελληνικό κοινό και να πουλήσουν τα δωμάτιά τους στην τιμή που αξίζουν κι όχι κοψοχρονιά. Τους εξηγώ ότι ο Έλληνας τουρίστας όταν θα ενημερωθεί για κάτι καλό και θα το πληρώσει και θα το ξεχωρίσει και πάνω από όλα θα γίνει συχνός πελάτης σε κάτι που θεωρεί αξιόλογο και value for money. Δυστυχώς, αυτή είναι η νοοτροπία των ανθρώπων που έχουν μάθει να δουλεύουν με μπατιροτουρίστες της Ευρώπης. Θυμηθείτε το· τον Αύγουστο θα πέσουν κορμιά για να κερδηθεί ο Έλληνας τουρίστας. Όποιοι έχουν επενδύσει στην προβολή τους σε internet, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση θα βγουν 100% κερδισμένοι. Όποιοι μείνουν στη νοοτροπία της δεκαετίας το ’70 θα κυνηγάνε πετσέτες και μπουρνούζια από τις βαλίτσες των Γάλλων και των Άγγλων.
Ρόδος: Σκηνή δεύτερη. Σε ένα από τα cafes της Ρόδου. Ένας νεαρός άνοιξε ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια μεσογειακής κουζίνας στην πόλη. Ο άνθρωπος μεγαλωμένος στο εξωτερικό, με παιδεία και μόρφωση. Τα χρήματα για την επένδυση μετρημένα μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Οι υπάλληλοί του όλοι καλοσιδερωμένοι και τα προϊόντα του ολόφρεσκα και σερβιρισμένα με άψογο τρόπο. Το συγκεκριμένο café-εστιατόριο δεν είναι απλώς στο κέντρο της πόλης, είναι στην ίδια την «καρδιά» της Ρόδου και τη διαφήμιση της δουλειάς του δεν τη χρειάζεται, διότι ούτως ή άλλως όλος ο κόσμος περνάει από μπροστά του. Κι όμως, ο νεαρός επενδύει στην προβολή του και σε ελληνικά και σε ξένα μέσα προκειμένου να στοχοποιήσει τους πελάτες που θέλει αυτός να βάλει στο μαγαζί του. Θέλει τον Έλληνα που μπορεί να πληρώσει για ένα ποιοτικό και καλό φαγητό, θέλει την οικογένεια που θέλει ένα σάντουιτς για τα παιδιά χωρίς την επόμενη ημέρα να τρέχει στο νοσοκομείο.
Ποιος πιστεύετε εσείς ότι θα επιτύχει επαγγελματικά, ο πρώτος ή ο δεύτερος; Στην πρώτη περίπτωση, που το ξενοδοχείο έγινε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε λίγα χρόνια θα υπερχρεωθεί από δανεισμούς, θα συνεχίσει να δουλεύει στα lux δωμάτιά του με τουρίστες των 50 ευρώ και κάποια στιγμή απλώς το όνειρο να παραμείνει όνειρο. Στη δεύτερη περίπτωση, τα 30 τραπέζια θα γεμίσουν με καλό κόσμο κι αν οι υπηρεσίες είναι ανάλογες, η επιτυχία θεωρείται σίγουρη. Όποιος επενδύει στον εαυτό του και την προβολή του, σε συνδυασμό με πολύ καλές τιμές και υπηρεσίες, είναι σίγουρο ότι θα βγει κερδισμένος. Όποιος πουλάει τρέλα στο σκεπτικό «εγώ είμαι, κι άλλος κανένας», σίγουρα θα τον φάει η μαρμάγκα. Αντιληφθείτε το πριν να είναι αργά. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος κι ο ταξιδιώτης υποψιασμένος. Προσπαθήστε να τον κερδίσετε.
Εμείς, κόντρα στο ρεύμα, κόντρα στην οικονομική κρίση, τιμώντας το όνομά μας και τη μικρή ιστορία μας, επενδύσαμε στο internet, κάνοντας για άλλη μια φορά τη διαφορά στην Ελλάδα. Travelstyle.gr, με motto «κλικ και φύγαμε»· πρόκειται για το πρώτο και μεγαλύτερο ταξιδιωτικό portal που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας και φιλοδοξούμε να πρωταγωνιστήσουμε στο χώρο του ταξιδιωτικού internet. Δεν θέλω να πω πολλά λόγια για το Travelstyle.gr. Θέλω να μπείτε μέσα, να σερφάρετε και να μας στείλετε τις παρατηρήσεις σας. Θεωρώ τη δουλειά της ομάδας μας εξαιρετική και πιστεύω ότι θα ανοίξουμε το δρόμο για άλλες τέτοιες παρόμοιες προσπάθειες. Προσωπικά το βλέπω σαν ένα καινούργιο παιχνίδι. Ήταν πολλές οι φορές εκείνες που δεν προλάβαινα σε ένα τεύχος να δώσω ότι έχω για το ταξίδι. Τώρα θα μπορώ ανά πάσα στιγμή να ενημερώνω τον κόσμο live για οτιδήποτε κινείται στο χώρο μας. Όλοι θα μπορείτε να επικοινωνείτε, να στέλνετε video, προτάσεις, να κάνετε την κριτική σας, να σχολιάζετε, να βρίσκετε προσφορές και μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα έχουμε ακόμη κι αγγελίες. Μην το σκέφτεστε καθόλου, ένα κλικ στο travelstyle.gr μπορεί να σας στείλει απευθείας στον παράδεισο.

Κλικ και φύγαμε

Άνοιξε το πρώτο και μεγαλύτερο ταξιδιωτικό portal στην Ελλάδα, το www.travelstyle.gr.

Φωτογραφίες, videos, travel news, προσφορές, προορισμοί, ξενοδοχεία, book online, είναι μόνο λίγα από αυτά που θα βρείτε στη σελίδα των ταξιδιωτών της Ελλάδας.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Διάσημοι δίχως glitter

Η ηθοποιός του Χόλιγουντ Mia Farrow ξεκινάει απεργία δίψας για να καταγγείλει την αδιαφορία της Δύσης για το Νταρφούρ. Η Angelina Jolie και ο Brad Pitt έχουν υιοθετήσει, αν δεν κάνω λάθος, 3 παιδιά από την
Αφρική και την Ινδοκίνα. Ακόμα και η αντιπαθέστατη και εριστική Madonna έχει υιοθετήσει ένα παιδάκι από την Αφρική, και συγκεκριμένα από το Μαλάουι. Πρόκειται για μία χώρα την οποία έχω επισκεφθεί, όπου κανονικά ο πληθυσμός της σήμερα έπρεπε να αγγίζει τα 18 εκατομμύρια, αλλά δυστυχώς φτάνει μετά βίας τα 8. Οι υπόλοιποι έχουν χαθεί από τις αρρώστιες, τη λειψυδρία και το AIDS. Η Meg Ryan παρουσίασε μια εκπομπή στο National Geographic για τη σωτηρία του λευκού ελέφαντα στη βόρεια Ταϊλάνδη.

Δεκάδες άνθρωποι της τέχνης, ηθοποιοί, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, ακόμη και δημοσιογράφοι, θέτουν τους εαυτούς τους στην υπηρεσία του πλανήτη και της ευρύτερης παγκόσμιας κοινότητας. Άβαφτοι, δίχως στυλίστες, δίχως επώνυμα ρούχα, παρουσιάζονται μπροστά στα φλας των δημοσιογράφων και των καμερών, στέλνοντας μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Δεν ενοχλεί καθόλου μια γυναικάρα –όπως η Angelina Jolie– να φορέσει ένα βρόμικο μπλουζάκι των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και να κρατήσει στην αγκαλιά της ένα παιδάκι που χαροπαλεύει. Δεν απασχολεί καθόλου τη Sharon Stone να «τσαλακώσει» την glamorous εικόνα της, προκειμένου να ταξιδέψει μέχρι την Αιθιοπία ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης και να στείλει το μήνυμα σε όλο τον κόσμο για παγκόσμια ειρήνη.

Σας πληροφορώ ότι όλες αυτές οι κινήσεις των διασήμων έχουν δημιουργήσει μια διεθνή κοινωνική «μόδα», που τα αποτελέσματά της είναι πλέον ορατά σε πανανθρώπινο επίπεδο. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι οικογένειες στην Αμερική που, παρά το γεγονός ότι έχουν παιδιά, υιοθετούν αγοράκια και κοριτσάκια από την Αφρική κι άλλα σημεία του πλανήτη για να τα σώσουν από τη σίγουρη εξαφάνιση. Είναι χιλιάδες οι Ευρωπαίοι που αναπτύσσουν οικολογική συνείδηση, επηρεασμένοι από μηνύματα των ινδαλμάτων τους. Πρόκειται για μια ανιδιοτελή προσφορά όσων έχουν λύσει τα προβλήματά τους και προσπαθούν να βοηθήσουν με έμμεσους ή άμεσους τρόπους φτωχούς και κατατρεγμένους σε κάθε γωνιά της Γης. Μετατρέπουν τη δημοσιότητά τους σε όπλο κοινωνικής μέριμνας. Κάνουν αυτά που δεν κάνουν οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί. Κάνουν αυτά που δεν κάνουν οι πλούσιοι και ισχυροί. Έρχονται κοντά στον κόσμο και απομυθοποιούν τους εαυτούς τους προς όφελος της κοινωνίας.

Στον αντίποδα, δυστυχώς, βρίσκεται η βαλκάνια Ελλάδα. Εδώ τα πρότυπα της νεολαίας και του λαού όχι μόνο δεν προάγουν την κοινωνική πολιτική, αλλά βλέπουν τους εαυτούς κάτι σαν ημίθεους. Πιστεύουν ότι, αφού είναι stars στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων, έχουν ικανοποιήσει όλες τις φιλοδοξίες τους. Θεωρούμε ότι η Ελένη Μενεγάκη είναι κοντά στο λαό, επειδή ψωνίζει από την οικολογική λαϊκή της γειτονιάς της. Θεωρούμε πως ο Σάκης Ρουβάς είναι κοντά στη νεολαία, επειδή μοιράζει αυτόγραφα στο καμαρίνι του. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι νομίζουν ότι κάτι κάνουν για την ελληνική κοινωνία, επειδή μαζεύονται κάθε 3 χρόνια και κάνουν φιλανθρωπίες μέσω τηλεόρασης, που οργανώνουν οι πλούσιοι των καναλιών είτε για λόγους φοροαπαλλαγής είτε για το prestige είτε για να στείλουν την ψυχή τους στον παράδεισο.

Για φανταστείτε, όμως, όλους αυτούς τους ανθρώπους στην υπηρεσία της κοινωνίας, όπως κάνουν οι συνάδελφοί τους στην Αμερική και την Ευρώπη. Γιατί η Ελένη Μενεγάκη να μην κάνει μια εκπομπή σε μια παραμεθόριο περιοχή ή ένα νησάκι της άγονης γραμμής, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι κι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη ζωή; Γιατί η Δέσποινα Βανδή μαζί με τον Ντέμη Νικολαΐδη να μην υιοθετήσουν ένα παιδάκι με σύνδρομο Down από τα αζήτητα της ελληνικής κοινωνίας; Γιατί ο Σάκης Ρουβάς να μην μοιράσει συσσίτιο σε φτωχούς και άπορους του Δήμου Αθηναίων; Γιατί ο Γρηγόρης Αρναούτογλου να μην ξεκινήσει μια οικολογική προσπάθεια για τα εναπομείναντα δάση, τη χλωρίδα και την πανίδα της Χαλκιδικής; Γιατί ο Νίκος Χατζηνικολάου μαζί με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο να μην κάνουν ένα ρεπορτάζ στο Νταρφούρ; Γιατί πρέπει όλοι αυτοί οι διάσημοι και επώνυμοι Έλληνες απλώς να συναγελάζονται και να ασχολούνται με το χρήμα και το κουτσομπολιό και να μην γίνουν τα πρότυπα ενός κοινωνικού μπουμ που θα ευαισθητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας;

Καλώς ή κακώς η τηλεόραση, τα Μ.Μ.Ε. γενικά, καθορίζουν ένα κομμάτι της ζωής μας. Εκτός από τα άσχημα, είναι σίγουρο ότι μπορούν να προσφέρουν και κοινωνικό έργο, δίχως όμως glitter, φτιασιδώματα και κουστωδία παρατρεχάμενων. Ας παραδειγματιστούν από τους Αμερικανούς συναδέλφους τους για να ανεβάσουν και τις μετοχές στην εγχώρια showbiz, αλλά και για να κοιμούνται καλύτερα το βράδυ.

ΥΓ: Φυσικά, μέσα σε όλους αυτούς, και στο μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί, βάζω και τον εαυτό μου. Ας θέσουμε όλοι το «εγώ» μας στην υπηρεσία κοινωνικών και οικολογικών οργανώσεων. Ας κάνουμε τώρα την αρχή.

Εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε το όνομα του φωτογράφου μας, Δημήτρη Καρβουντζή, στα «Χωριά της Ελλάδας». Ο Δημήτρης επιμελήθηκε το θέμα για την υπέροχη Μονεμβασιά.