Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ελ. Βενιζέλος - Τρωκτικά Α.Ε.;

(Editorial-παρέμβαση του Τάσου Δούση για όλα όσα συμβαίνουν στο Ελ. Βενιζέλος μετά και τις τελευταίες καταγγελίες του Γιάννη Τερζάκη στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και το Alter. Απαντήσεις στον Έλληνα πολίτη, γιατί πληρώνει ακριβά το εισιτήριο και αμείλικτα ερωτήματα προς τη Διοίκηση του αεροδρομίου των Σπάτων).

ΟΚ. Ας πούμε, λοιπόν, μερικές αλήθειες για το αεροδρόμιο-στολίδι της Αθήνας, το περίφημο Ελ. Βενιζέλος. Ο Πάγκαλος το έχει πει αεροδρόμιο-φάντασμα, διότι όποτε κι αν πας είναι άδειο. Σχεδόν παντού είσαι μόνος, γιατί απλώς το έκαναν τεράστιο κι άχαρο χωρίς να το χρειαζόμαστε (γιατί άραγε;) Δυστυχώς είναι από τα πιο άσχημα, ασουλούπωτα, κρύα και ξενέρωτα προκάτ αεροδρόμια της Ευρώπης. Σε design, χρώμα και κατασκευή σίγουρα από τα χειρότερα στον κόσμο.
Σας πληροφορώ ότι έχω ταξιδέψει σε τουλάχιστον 50 αεροδρόμια στον κόσμο και σας δηλώνω υπεύθυνα ότι υπάρχουν αεροδρόμια στην Ανατολή και την Αφρική που σε κατακτούν από την πρώτη στιγμή με το τοπικό χρώμα, την άποψη και τη ζεστασιά τους, π.χ. της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία. Έχουμε ένα από τα ακριβότερα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο χωρίς να προσφέρει καν τα βασικά στον ταξιδιώτη.

Υπάρχουν καταστήματα και εταιρείες μέσα στο Ελ. Βενιζέλος που πληρώνουν για ενοίκιο το μήνα ακόμη και €20.000. Το τραγικό είναι πως οι γελοίοι εισπράττουν το χρήμα και δεν παρέχουν στον ταξιδιώτη-τουρίστα ούτε ένα ατομικό καροτσάκι, όπως γίνεται σε όλα τα σύγχρονα αεροδρόμια του κόσμου για να μπορεί και ο Έλληνας αλλά και ο ξένος να ψωνίσουν με άνεση τα δώρα και τα αναμνηστικά που θα πάρουν στην πατρίδα τους.
Στο Μαλάουι της Αφρικής να φτάσει η χάρη σας, στα duty free της πιο φτωχής χώρας της Αφρικής, θα βρείτε ατομικό καροτσάκι. Εδώ οι κάφροι δεν το θεωρούν απαραίτητο. Φαντάζομαι ότι όλοι θα έχετε αναρωτηθεί γιατί πληρώνετε το εισιτήριο Αθήνα-Σαντορίνη €200 και Αθήνα-Λονδίνο €150. Σίγουρα όλοι θα έχετε βρίσει τις αεροπορικές εταιρείες για την τιμολογιακή πολιτική τους. Σε κανέναν, όμως, δεν πάει το μυαλό ότι τα χρήματα που πληρώνουμε για τους φόρους του αεροδρομίου είναι σχεδόν το 40-50% του ναύλου του εισιτηρίου.

Το ξέρετε ότι το Ελ. Βενιζέλος χρεώνει για τη στάθμευση των αεροπλάνων και το ενοίκιο πιο ακριβά κι από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης ή το Charles de Gaulle στο Παρίσι; Γνωρίζετε, επίσης, ότι δεκάδες ευρωβουλευτές και υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κάνει καταγγελίες ότι το αεροδρόμιο κόστισε πέντε φορές πάνω από το πραγματικό του κόστος; (π.χ. ο Γιάννης Τερζάκης, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με καταγγελία σε συνέντευξή του στο Alter και τη Ζούγκλα του Μ.Τ.)

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, αλλά εξαιτίας των ναύλων και των ενοικίων που ζητά το Ελ. Βενιζέλος «στρίβουν» τα αεροπλάνα τους σε Τουρκία, Πορτογαλία και Ισπανία. Νομίζω πως με αυτό τον τρόπο λύνονται μερικά ερωτήματα Ελλήνων πολιτών στο γιατί το Ελ. Βενιζέλος είναι άδειο και γιατί πληρώνουμε πανάκριβα εισιτήρια. Όλα αυτά, όμως, γίνονταν πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τώρα τα πράγματα, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, πρέπει να αλλάξουν και ο καθένας πρέπει να κάνει τις κινήσεις εκείνες που θα βοηθήσουν τη χώρα να ορθοποδήσει και να αντισταθεί.

Έτσι, λοιπόν, αγαπητοί κύριοι του Ελ. Βενιζέλος, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ενημερώσω ότι η ανοχή του ελληνικού λαού απέναντί σας εξαντλήθηκε. Η χώρα, η οικονομία, ο τουρισμός δοκιμάζονται σκληρά κι εσείς λιάζεστε στον αττικό ήλιο των Σπάτων ως άλλοι ιπποπόταμοι στο βασίλειο της «ζούγκλας», που έχετε φτιάξει για εσάς και τους υπηκόους σας. Κύριοι, υπάγεστε στην ελληνική νομοθεσία και το ελληνικό δίκαιο. Δεν είστε ούτε Βατικανό ούτε ανεξάρτητη επαρχία της ελληνικής επικράτειας. Σας καλώ, λοιπόν, να απαντήσετε ευθέως και άμεσα στα ερωτήματα που έχουν προκύψει από τη δημοσιογραφική έρευνα και το ρεπορτάζ.

1. Είναι αλήθεια ότι το αεροδρόμιο κόστισε πέντε φορές την πραγματική του αξία, όπως καταγγέλλουν Ευρωβουλευτές και Έλληνες υπάλληλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

2. Είναι αλήθεια ότι είμαστε το πιο ακριβό αεροδρόμιο της Ευρώπης και από τα πιο ακριβά στον κόσμο; Τι ποσά χρεώνετε στις αεροπορικές εταιρείες σε σχέση με τα ανταγωνιστικά αεροδρόμια της νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και της Μεσογείου;

3. Είναι αλήθεια ότι τουλάχιστον 5 αεροπορικές εταιρείες σάς έχουν ζητήσει εγγράφως να προχωρήσετε σε εκπτώσεις στις υπηρεσίες σας, προκειμένου να συνεχίσουν να πετάνε στην Ελλάδα αλλά και για να μην απολύσουν προσωπικό;

4. Είναι αλήθεια ότι κάνετε επιλεκτική και παράνομη πριμοδότηση αεροπορικών εταιρειών έναντι ανταγωνιστών τους στην ελληνική αγορά, μέσω αδιαφανών κριτηρίων μάρκετινγκ; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός στελεχών και υπαλλήλων του Ελ. Βενιζέλος αμείβονται με μισθούς πολυεθνικών εταιρειών, χωρίς καν να έχουν τα απαραίτητα πτυχία και προϋπηρεσία;

Μήνυμα χωρίς χρέωση προς τη διοίκηση του Ελ. Βενιζέλος:
Αγαπητοί κύριοι το καθεστώς ασυλίας στην Ελλάδα τελείωσε. Σας υπόσχομαι ότι από εδώ και στο εξής δεν θα σταματήσω να ασχολούμαι μαζί σας μέχρι να ενδιαφερθείτε για τον ελληνικό τουρισμό, τον Έλληνα ταξιδιώτη, τον αλλοδαπό τουρίστα και τον Έλληνα πολίτη. Δεν θα σταματήσω να ασχολούμαι μαζί σας μέχρι να απαντήσετε στα ερωτήματα που σας έχει θέσει η δημοσιογραφική έρευνα και ο ελληνικός λαός. Δεν θα σταματήσω να ασχολούμαι μαζί σας μέχρι να ανακοινώσετε νέα τιμολογιακή πολιτική και στους φόρους και στα ενοίκια των αεροπορικών εταιρειών και των καταστημάτων.

Κύριε Χατζηδάκη, αν το Ελ. Βενιζέλος ασκεί πολιτική δεσπόζουσας θέσης στην ελληνική αγορά, πρέπει να παρέμβετε άμεσα. Κατά την προσωπική μου γνώμη, αν οι ελεγκτές σας μπουν στο Ελ. Βενιζέλος, πολλά πράγματα θα αλλάξουν γρήγορα και άμεσα. Το έχει ανάγκη και ο τόπος και ο τουρισμός.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Κάποιοι… ξυρίζονται

Εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί… ξυρίζονται. Σε όποια παρέα κι αν καθίσεις βαριέσαι να ακούς τα ίδια και τα ίδια. Καταστροφή, κατακλυσμός, καταποντισμός. Οι εταιρείες κλείνουν, κόσμος μένει στο δρόμο, τα δελτία ειδήσεων κάθε μέρα πυροβολούν, το χρηματιστήριο στα Τάρταρα, η εθνική οικονομία σε επιτήρηση κι όπως και να το κάνουμε –είτε το θέλεις, είτε όχι– επηρεάζεσαι. Και πρόβλημα να μην έχεις, μπαίνεις σε μια διαδικασία «μαζέματος». Όλα σου φαίνονται ακριβά, αρχίζεις να προσέχεις τις λεπτομέρειες, κάνεις παρατήρηση στη γυναίκα σου για το πόσες φορές την εβδομάδα πάει στο κομμωτήριο, περιορίζεις το τσιγάρο, γίνεσαι συνδρομητής στην Αττική οδό και γενικά βάζεις τον εαυτό σου σε μια «επαγρύπνηση».

Κάτι φαινόμενα λοιπόν απίστευτων κερδοσκόπων σού προκαλούν εντύπωση. Αναφέρομαι στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Γίνεται το «έλα να δεις». Ξαφνικά προσπαθούν οι επιχειρηματίες να βγάλουν τα σπασμένα 2 μηνών σε τρεις ημέρες. Απλά δωμάτια που κόστιζαν €70 εκτοξεύτηκαν στα €190. Ξενώνες που έδιναν τις δίχωρες σουίτες με €140, τώρα προσφέρονται στη «φιλική» τιμή των €350. Ειδικά στην Πάτρα γίνεται κόλαση! Φίλος κολλητός με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι σε ένα city hotel 4* –ο θεός να το κάνει– τα δωμάτια από €150 ευρώ πήγαν στα €400! Αυτοί οι άνθρωποι που προχωρούν σε τέτοιες αυξήσεις λόγω του Καρναβαλιού, θα πρέπει πρώτοι να παρελάσουν ως οι αρχικαρνάβαλοι της οικονομικής κρίσης.

Ίσως παλαιότερα ο κόσμος να μην έδινε σημασία σε τέτοιου είδους ανατιμήσεις. Σήμερα, όμως, με το που τις παίρνει χαμπάρι, αρχίζει τα τηλέφωνα και τις καταγγελίες. Τα περασμένα χρόνια θα έλεγες «έλα, μωρέ, δεν βαριέσαι». Σήμερα, λες «άι σιχτίρ» και κάθεσαι στο σπίτι σου. Είναι σίγουρο ότι τέτοια φαινόμενα αισχροκέρδειας θα αντιμετωπίσουμε στην τουριστική αγορά. Το θέμα είναι τι μπορείς να κάνεις. Είναι απλό• πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποταθείς στις καταναλωτικές οργανώσεις και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Κανένας ξενοδόχος, όσο ελεύθερη κι αν είναι η οικονομία μας, δεν μπορεί να αλλάξει τον κατάλογο πόρτας, αν πρώτα δεν έχει ενημερώσει –τουλάχιστον 3 μήνες πριν– τις αρμόδιες αρχές.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, αν διαπιστωθεί παράβαση, αφαιρείται η άδεια λειτουργίας. Τώρα θα μου πείτε, ποιος θα ελέγξει και ποιος θα ασχοληθεί. Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να σταθείτε τυχεροί και να ασχοληθεί κάποιος με την υπόθεσή σας… διαφορετικά, βρείτε άλλο ξενοδοχείο. Με όλα αυτά πάντως που συμβαίνουν, θεωρώ ότι έχουν δίκιο όσοι λένε ότι είμαστε η χώρα των άκρων. Από τη μία δεν μπορούν να γεμίσουν με τίποτα τα ξενοδοχεία για το καλοκαίρι, κι από την άλλη δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε καταγγελίες στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Συντονισμός, έλεγχος, στρατηγική, κατεύθυνση, είναι λέξεις άγνωστες στο Υπουργείο Τουρισμού. Τελευταία, μάλιστα, διάβασα, ότι ο νυν υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος δεν μιλάει ούτε λέξη στα αγγλικά. Μου φάνηκε απίστευτο πώς επέλεξαν έναν άνθρωπο χωρίς τα απαραίτητα προσόντα, για την προβολή της χώρας και την εκπροσώπηση του τουρισμού της σε όλες τις εκδηλώσεις. Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά σε αυτόν τον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης τουλάχιστον, είμαστε χαμένοι από χέρι. Πρέπει να γίνει ένα θαύμα για να έρθουν τα πάνω-κάτω. Και δυστυχώς το Μεσσία δεν τον βλέπω εύκαιρο.

ΥΓ: Δεν είναι της παρούσης, αλλά όσοι θέλετε να μάθετε τι συνέβη με τις απειλές σε εμένα προσωπικά και το ICONS μπείτε στο dousis.blogspot.com, για να ενημερωθείτε. Η υπόθεση συνεχίζεται και βρίσκεται στα χέρια τη δικαιοσύνης. Σας ευχαριστώ όλους για τα μηνύματα και τη συμπαράστασή σας στο πρόσωπό μου.